Monday, September 5, 2016

Easy pressure cooker sambar / ഈസി പ്രഷർ കുക്കർ സാമ്പാർ







Try this simple yet delicious south Indian Lunch ideas Rice with Easy pressure cooker sambar, Aviyal, Grated raw mango pickle and curd. 

Many people have asked me for quick and easy recipes. Also many have requested me to write recipes in Malayam. So keeping your request in mind, I am trying to post more easy to make recipes.

Ingredients

Toor dal - 1 cup

Turmeric powder - 1/2 tsp
Salt
Asafoetida - a small piece
Ladies finger, cut into 2 pieces - 6 nos
Drumsticks, cut lengthwise - 2 nos
Tomato, sliced- 1  no
Potato, carrot, pumpkin, ashgourd and cluster beans cut into pieces- 2 cups or as needed
Shallots/kunjulli - 1/4 cup
Tamarind, gooseberry sized - soak in 1/2 cup of water
Instant sambar powder - 3 tbsp
Coriander powder - 1 tsp
Chilli powder - 1/2 - 1 tsp

For tempering


Coconut oil - 2 tbsp

Mustard seeds - 1 tsp
Dry red chillies, slit - 2 nos
Curry leaves
Coriander leaves for garnishing




Method

Pressure cook toor dal, turmeric powder and salt with 3 cups of water for 3 - 4 whistles. When the pressure releases, open the cooker. Add vegetables along with tamarind water. Again cook for one whistle. Do not overcook. 


Heat oil in a pan. Splutter mustard seeds, red chillies and curry leaves . Now add sambar powder, red chilli powder( soaked in little water). Saute on a low flame for a minute. Pour this over the curry. Now bring the curry to a boil and switch off the stove.

Tips;- Check the consistency of the sambar again and add little more water if required.

ഈസി പ്രഷർ കുക്കർ സാമ്പാർ

1 കപ്പ് തുവരപരിപ്പ്,1/2ടീസ്പൂൺമഞ്ഞൾപൊടി,ഉപ്പുപൊടിആവശ്ത്തിന് വെള്ളം ചേർത്ത്  ഒരു പ്രഷർ കുക്കറിൽ 3 -4 വിസിൽ വരും വരെ വേവിക്കുക.

കുക്കർ പ്രഷർ പോകുമ്പോൾ തുറന്ന്,  അരിഞ്ഞു വെച്ചിരിക്കുന്ന പച്ചക്കറികൾ ഒരു കഷ്ണം കായം, വാളംപുളി വെള്ളം, കുഞ്ഞുള്ളി ഇവ  ചേർത്ത് കുക്കർ അടച്ചു 1 വിസീൽ  വരാറാകുമ്പോൾ സ്വിച്ച് ഓഫ് ചെയുക. കുക്കർ തുറന്നു വെച്ചും കുക്ക് ചെയ്യാം.  പച്ചകറികൾ കൂടുതൽ വെന്തു പോകരുത് .


ഒരു പാനിൽ  2 ടേബിൾ സ്പൂൺ വെളിച്ചെണ്ണ ചുടാക്കി കടുക് പൊട്ടിച്ചു 2 ഉണക്ക മുളക്  2 ആയി മുറിച്ചത് ,കറിവേപ്പില കുഞ്ഞുള്ളി അരിഞ്ഞത് മുപ്പിച്ചു  3 ടേബിൾസ്പൂൺ സാമ്പാർപൗഡർ, 1 ടീസ്പ്ണ് മുളകുപൊടി, 1  ടീ സ്പൂൺ,
1 മല്ലി പൊടി   കുറച്ചു വെള്ളത്തിൽ മിക്സ് ചെയ്തു  വെച്ചതു വഴറ്റി  സാമ്പാറിൽ ഒഴിക്കുക . മല്ലി ഇല അരിഞ്ഞതു സാമ്പാറിന് മുകളിൽ ഇടുക.
വളരെ പെട്ടന്ന് സ്വദിഷ്ടമായ സാബാർ റെഡി.







15 comments:

  1. I love this sambar with dal and drumsticks. Now I am thinking of capati bread!

    ReplyDelete
  2. I usually make it this way...its so easy and gets ready so fast...aa sambar kandittu eppol veshannu thudangi

    ReplyDelete
  3. Perfect sambar - fast, easy and yummy!!

    ReplyDelete
  4. Simple and fast recipe and the sambar looks delicious..

    ReplyDelete
  5. I love sambar with any south indian dishes :)

    ReplyDelete
  6. This is comfort food! One of my favourites!

    ReplyDelete
  7. Adipoli sambar, njan pressure cooker sambar try cheythuittla ini try cheyanam

    ReplyDelete
  8. This is how I make my sambar when I have my sambar powder in stock... :)

    ReplyDelete
  9. Quick & easy sambar recipe.......must try.

    ReplyDelete
  10. Love this quick and easy sambhar recipe. Will give it a go sometime! :)

    ReplyDelete
  11. I make sambar this way. This is indeed an easy way. Looks so delicious..!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...